miercuri, 2 mai 2018

Un diletant despre mutatrea ambasadei României din Israel, de la Tel Aviv la Ierusalim


     De câteva zile vuieşte prin mass-media de toate culorile problema mutării ambasadei României din Israel, de la Tel Aviv la Ierusalim. Unii sunt pro, alţii contra, cu toţii invocând argumente care mai de care mai ciudate.
    Ar trebui lămurită puţin problema din perspectiva dreptului internaţional, chiar dacă nu sunt  familiarizat cu problemele de diplomaţie. În definitiv, ambasada unui stat pe teritoriul unui alt stat este teritoriul statului “musafir”, pe cel al statului gazdă. Acest lucru se întâmplă numai în cazul în care cele două state sunt interesate reciproc de stabilirea unor relaţii politice (şi nu numai). Aici e problema. Când eşti găzduit de un stat este la latitudinea statului gazdă unde te lasă să stai. Este la fel ca la persoanele obişnuite, căci statul este şi el o persoană (în acest caz, juridică). Aşa cum o persoană oarecare are dreptul să nu te primească în casă, aşa şi statele pot să refuze, sau să nu se arate interesate de stabilirea unei relaţii diplomatice. Mai intervine o altă problemă. Dacă te duci în vizită la cineva care admite să te primească, acesta are dreptul să decidă unde să te primească : în bucătărie ori în salon, sau dacă rămâi peste noapte, în camera de oaspeţi ori în grajd, funcţie de preţuirea pe care ţi-o dă gazda. Aşa şi cu statele. Până la urmă, îţi acordă un loc în statul lui, unde consideră că este potrivit, conform relaţiei reciproce, din perspectiva intereselor ambelor părţi, în urma negocierilor.
    Cinstit vorbind, chiar dacă trebuie folosit un limbaj diplomatic, eşti la mâna gazdei. Statele europene, în bloc, au refuzat mutarea ambasadelor la Ierusalim din motive neclare, ceea ce este echivalent cu o sfidare a gazdei, înainte de o justificare, o negociere. Din acest motiv, statele ce refuză această mutare, de fapt nu vor să recunoască Ierusalimul drept capitală a Israelului. În fond, poate statul Israel vrea să cedeze Tel Aviv-ul unui alt stat (nu e cazul, dar să presupunem, făcând abstracţie de situaţia concretă), pentru înţelegeri teritoriale avantajoase. Atunci ce faci ? Te trezeşti cu ambasada statului tău pe teritoriul unui stat cu care poate nu doreşti să ai relaţii diplomatice, sau cu două ambasade pe teritoriul aceluiaş stat.
    Mai este o problemă legată de amplasarea ambasadelor din perspectiva statelor care se opun acestei mutări, în sensul că TelAvivul se află la ţărmul Mării Mediterane, de unde ambasadele pot fi evacuate mai uşor în cazul unor evenimente neaşteptate, pe când amplasarea lor la Ierusalim, ar face funcţionarii ambasadelor să se simtă presaţi de mişcările religioase intolerante ce-şi revendică originea în acest oraş, fiind mult mai expus acestora. Gestul preşedintelui S.U.A. de a îmbrăţişa propunerea, pare făcut de pe poziţii de forţă, care parcă ar vrea să spună că nu-i pasă de eventualele probleme, un mesaj destul de transparent la adresa altor puteri mondiale.
    Oricum, tămbălău mare din partea unui preşedinte confuz, o Uniune Europeană cu interese ciudate şi alte probleme pe care noi ăştia “populimea” (după expresia unui contemporan) nu prea avem de unde să le ştim, deşi ni se repetă tot timpul povestea cu “democraţia participativă”, fără ca cineva să ştie la ce participă.
    Faptul că Netanyahu a invitat premierul român şi şeful camerei deputaţilor să discute problema (fără a face aprecieri cu privire la calităţile diplomatice ale acestora), face parte din negocierile normale, în aceste cazuri şi e dovadă de respect din partea gazdei. Adică, dacă ai pe cineva în gazdă şi vrei să renovezi camera de oaspeţi în care stă, îl inviţi să-şi aleagă o altă cameră, până faci renovările. Şi una peste alta nu cred că e bătut în cuie ca ambasada să fie în capitală, oricare ar fi aceea, chiar dacă există legi internaţionale care reglementează cumva asta. Altfel s-ar putea întâmpla ca locurile de ambasade în Ierusalim pe bază de invitaţie să se termine, că oraşul e aglomerat, apoi să te trezeşti cu ambasada României în Israel, tocmai la Arad, aşa, că tot eşti obişnuit cu numele, ….
     Pentru curioşi, Arad este o localitate (şi) în Israel – ciudat, nu ?


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu